Društvo

Građani našli rupu u zakonu, uskoro legalizacija ili rušenje objekata?

U Upravi za planiranje i izgradnju u najskorijem roku očekuju da počne legalizacija objekata koji su prijavljeni posle usvajanja Zakona o ozakonjenju (novembar 2015.), a ovakvih predmeta za sada ima oko 4.000. Kako kažu, građani su iskoristili rupu u zakonu kako bi preko inspekcijskih organa njihov objekat bio upućen na legalizaciju jer više ne mogu sami da podnesu zahtev.

U Upravi za planiranje i izgradnju kažu da je im je građevinska inspekcija od novembra prošle godine, od kada je na snagu stupio Zakon o ozakonjenju uputila više od 4.000 predmeta za legalizaciju. Kako objašnjavaju, ovaj zakon je onemogućio građanima da sami podnesu zahtev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Međutim, isti zakon je obavezao inspektore da reaguju po prijavama građana i da zatečene objekte upućuju na obradu Upravi.

“Mogućnost koja je u Zakonu o ozakonjenju zamišljena kao izuzetak postala je praksa. Među građanima se pročulo da mogu da 13672482 10210395670354345 1596833930 nlegalizuju objekte preko inspekcije pa su počeli da se sami prijavljuju jer su ih pronalazili na nekim satelitskim snimcima. Mi po tom osnovu u ovom trenutku imamo više hiljada zahteva”, kaže zamenik načelnika Uprave Miroljub Stanković.

Po novom zakonu inspektori imaju rok od godinu dana da utvrde da li su objekti sagrađeni pre ili posle usvajanja zakona, odnosno da li idu na legalizaciju ili ne. Objekte koji su bespravno građeni posle novemra 2015. uskoro očekuje rušenje, najavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

“Očеkujеm u najskorijеm pеriodu da počnе rušеnjе, satеlitski snimak jе dostupan, Rеpublički gеodеtski zavog ga jе platio, tako da imamo svе što jе potеbno da krеnеmo u taj procеs. Trеnutno sе na cеloj tеritoriji Srbijе snimaju objеkti i komisijе popisuju objеktе na tеrеnu”, kazala je.

Međutim, kako su inspektori upućivali zahteve pre nego što su snimci bili dostupni, u Upravi postavljaju pitanje šta će biti sa onim objektima kojih ne bude bilo na snimku.

“Predmete koji ne budu postojali na snimku ćemo potpuno odbaciti i postaviće se pitanje odgovornosti onih koji su uputili te predmete. Mi se trudimo da poštujemo zakon, niti odbijamo zahteve niti ih obrađujemo dok ne dobijemo snimak, ali pritisak od građana je veliki”, dodaje Stanković.

 

MIHAJLOVIĆ: RUŠE SE SVI NELEGALNI OBJEKTI

Da je situacija u delovanju inspektora po Zakonu o ozakonjenju “neobična” potvrdila je i ministarka građevine.

“Ima dosta nеobičnih situacija, pa čеsto inspеktori to nе uradе na pravi način. Uradе rеšеnjе o rušеnju, jеr vidе da jе nеšto napravljеno nakon donošеnja zakona, a onda uputе stranku na ozakonjеnjе – to nе možе. Svе što jе napravljеno bеz dozvolе nakon usvajanja Zakona o ozakonjеnju objеkata i nakon satеlitskog snimka idе na rušеnjе”, kazala jе ministarka Mihajlović.

 

NEKOLIKO HILJADA ZAHTEVA IZ DOBA “VELJINOG ZAKONA”

Tzv. Veljin Zakon za upis prava svojine omogućavao je građanima da upišu objekat bez rešenih imovinskih odnosa. Oni su prepoznati u Katastru da postoje, 13816752 10210395670314344 940363394 nali nemaju građevinsku i upotrebnu dozvolu, objašnjavaju u Upravi. Novi tzv. Zoranin zakon je poništio važenje starog ali nerešeni predmeti su prosleđeni Upravi za planiranje i izgradnju. Takvih predmeta je još oko 2.400. Takođe, starih zahteva za legalizacijom ima još oko 30.000, a u Upravi kažu da je od ovog broja pozitivno rešeno tek nekoliko stotina.

“Nekoliko hiljada zahteva je u završnoj fazi, što znači da su građani dostavili elaborate o zatečenom stanju, geodetski snimak i katarske podatke o nepokretnosti, ali naši referenti ne mogu taj posao da završe odjednom”, dodaju u Upravi za planiranje i izgradnju. 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com