Kultura

51. Filmski susreti sa više para i mnogo novina (VIDEO)

Ovogodišnji, 51. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg filma – Filmski susreti, ima budžet od osamnaest miliona i tri stotine hiljada dinara, a očekuje se i znatan prihod od prodatih ulaznica. Cena kompleta je hiljadu pet stotina dinara i biće u prodaji od 5. avgusta. FS će ove godine imati puno novina, a pres centar biće u Oficirskom domu, saopštili su članovi Direkcije na nultoj konefernciji za štampu u Media i reform centru.

Direkciju ovogodišnjih. 51. Filmskih susreta čine Bojana Simović. Miroljub Jovanović, Vladan Živković, Dejan Dabić, Saša Ristić, Ivan Vuković i Ognjen Rakčević.

Najveći deo finansiranja Filmskih susreta i ove godine snosiće Grad, koji izdvaja 15 miliona dinara, dok će Ministarstvo kulture izdvojiti 3 miliona i 300 hiljada dinara.

To je za milion i sto hiljada više u odnosu na prethodnu godinu, rekla je direktorka Festivala, Bojana Simović, koja je i direktorka NKC-a.fs ccentar

Novina je i dupla zaštita na kompletima karata. svaka karta će imati bar kod, sedišta će biti numerisana po parterima, a karte će imati dubinsku zaštitu u vidu fluorescentne boje što je nemoguće falsifikovati.

Ovogodišnji komplet za sve festivalske večeri košta 1500 dinara, što je 500 dinara manje u odnosu na prošlu godinu, naglasio je Miroljub Jovanović, član direkcije FS

Od drugog festivalskog dana u prodaji će se naći i pojedinačne karte po ceni od 200 dinara. One će biti izvučene iz neprodatih kompleta sa prve festivaske večeri.

Umetnički direktor je glumac Vladan Živković, koji je i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Njemu će za ovaj posao biti isplaćen honorar od 250.000 dinara, dok će stručni žiri koji odlučuje o nagradama dobiti po 100.000 dinara, čulo se na konferenciji.

Festivalski centar će ove godine biti u Oficirskom domu, sa četiri sale i info pultom za novinare i učesnike, a moći će da se pogledaju i radovi studenata glume, koji dolaze iz Banja Luke, Cetinja I Novog Sada.fs plakat

Pokrećemo studentski kamp, za sada je učešće potvrdilo trideset dvoje studenata druge i treće godine glume, ali taj broj nije konačan, najavio je Ivan Vuković, član Direkcije FS i aktuelni upravnik niškog Narodnog pozorišta.

Selekcija filmova je u toku, a ono što je sigurno je da će, kao i do sada, nekoliko filmova iz takmičarskog dela biti prikazani u Kupina bioskopu. Balkanska i Davidova će biti zatvorene za saobraćaj, a planiran je i veliki broj pratećih manifestacija, između ostalog, projekcije filmova na otvorenom.

Jedan od članova Direkcije i selekcione komisije, Dejan Dabić, rekao je da je će u šest festivalskih večeri biti prikazana po dva filma na Letnjoj pozornici, a da će konferencije za novinare biti u 11, umesto u 12 sati.

Od pratećih manifestacija planirane se dve izložbe fotografija, Jovana Šurdilovića sa prošlogodišnjih FS I izložba posvećena Miji Aleksiću koju je uradio Kulturni centar Gornjeg Milanovca u saradnji sa Kinotekom. Biće još novina, ali pošto će se konferencije za novinare održavati nedeljno, obaveštavaćemo javnost na vreme,” rekao je Dejan Dabić.pres jos jedna

Saša Ristić, jedan od članova Direkcije je pomenuo da su u toku dekorativni, ali i građevinski radovi na Letnjoj pozornici, provera i menjanje elektro instalacija, čišćenje prostora i provera ispravnosti sedišta.

Iako još ne znamo koji će filmovi ove godine biti prikazani na Letnjoj pozornici, jer selekciona komisija nije završila rad, znamo da će poslednje večeri Festivala, kao prvi, biti prikazan dokumentarni film “Lutajuća srca – arhiv emocija” u produkciji City marketing centra Niš.

Filmski susreti počinju 20. i traju do 26. avgusta, obezbeđeni su direktni tv prenosi otvaranja i zatvaranja, a sudeći po svemu što je rečeno na nultoj konferenciji za novinare, svakako će biti ozbiljnije organizovani, drugačiji i lepši, jer i glumci i niška publika to zaslužuju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com