Društvo

Država daje zemlju u zakup

Za nekoliko dana biće otvoren konkurs za najam državnog zemljišta preko gradske Uprave za poljoprivredu, najavio je resorni većnik Svetozar Aleksov. Poljoprivredni proizvođači, pravna i fizička lica koja imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu da se jave na konkurs za zakup parcela po cenama koje su mnogo niže od tržišnih, dodaje.

Niš u svojoj nadležnosti ima više od 1.000 hektara državnog zemljišta koje daje u najam poljoprivrednim proizvođačima. Po konkursu koji očekuju da bude otvoren za nekoliko dana, poljoprivrednici će moći da koriste zemlju od oktobra 2016. do oktobra 2017. godine, dodaje većnik Aleksov.

“Građani mogu bilo kroz formu registrovanog poljoprivrednog gazdinstva, individualnog poljoprivrednog proizvođača ili pravnog lica da pogledaju ponuđene parcele i da se jave kako bi to zemljište bilo iskorišćeno i u narednoj godini stvorilo novu vrednost za njih ili za Grad. Prema planu organizacije poljoprivredne proizvodnje postoje i preporuke šta bi mogli da uzgajaju na tim parcelama. To bi trebalo da uvaže jer je procenu radio tim stručnjaka iz svih segmenata poljoprivrede – ratari, voćari, stočari”, kaže Aleksov.

Svetozar AleksovRadi se o zemljištu u višim ali i nižim zonama – pored Nišave i Morave, dodaje.

“Oni koji se bave poljoprivredom imaće prilike da prošire proizvodnju i vide te pakete parcela kojima Grad raspolaže. Naknade za zakup su povoljne, jeftinije nego da zakupljuju privatno”.

Krajem juna otvoren je javni poziv za dokazivanje prava prečeg zakupa, a prvenstvo imaju proizvođači koji su na tim parcelama već radili i uložili u infratstrukturu. U Upravi za poljoprivredu kažu da za sada ima samo nekoliko takvih zahteva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com