Zdravlje

Radovanović: Prvi pacijenti na stolu za dva meseca

Dva akceleratora na Klinici za onkologiju KC Niš će biti pušteni u rad za najmanje dva meseca, rekao je danas direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović.

“Početkom naredne godine neće biti više lista čekanja, trenutno je blizu 700 pacijenata, mi možemo da sa naša četiri aparata kada budu u funkciji potpuno zaboravimo na listu čekanja”, rekao je Radovanović za Niške Vesti.

U sklopu redovnih obilazaka zdravstvenih ustanova, predstavnici Ministarstva zdravlja danas su u Nišu obišli dva bunkera u kojima su već uneti linearni akceleratori.

13823313 10201944413208062 269889289 nZa nabavku ovih akceleratora sredstva je obezbedila Vlada Srbije, investicija je vredna preko 360 miliona dinara. Završetkom ova dva bunkera, kao i bunkera u Kragujevcu i Beogradu Srbija dobija četiri nova akceleratora a pripremamo i tendersku dokumentaciju, gde će Vlada kroz kredit Svetske banke, obezdebiti do kraja sledeće godine još šest linearnih akceleratora, tada ćemo mi duplirati kapacitete radio terapije, jer sada u Srbiji radi 11“, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. dr Borislav Vekić.

On dodaje da je i pored incidence maligniteta u Srbiji koja je značajno u porastu, broj pacijenata na listama čekanja u čitavoj zemlji smanjen za 15%.

Potrebno je još uraditi baždarenje aparata i finu kalibraciju, kao i propratnu proceduru, za dva meseca najranije možemo da očekujemo prve pacijente na stolu. Kad krenemo nema više stajanja”, kaže direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Bliznačenje akceleratora doneće nove mogućnosti za lečenje pacijenata u slučaju da se jedan od aparata pokvari.

“Ova dva aparata u Nišu će biti blizanci aparata u Kragujevcu i Beogradu, tako da se u slučaju kvara bilo kog aparata, terapija moći da se nastavi na nekom drugom, u nastavku”, završava Radovanović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com