Sport

Treća planinska trka “Sokolov put” u oktobru

Treća po redu planinska trka “Sokolov put” od Niške Banje do Trema, zakazana je za 15. oktobar, a takmičari mogu da se prijave do kraja septembra.

Staza vijuga grebenom Suve planine, od Niške Banje do njenog najvišeg vrha Trema (1.810mnv), dugačka je 22 km uz 2.169 m uspona. Po propozicijama svetske skyrunning federacije staza ispunjava parameter za svetski kup, kažu u Skyrunning asocijaciji Srbije.

“Jedna od najtežih jednodnevnih ruta u našoj zemlji, definitivno sa najjačim usponom i sjajnim vidikovcima duž planinskog bila Suve planine. Samo zamislite distancu polumaratona, a da treba da se popnete na Midžor sa nivoa mora. Limit za završetak trke je 7 sati tako da se i malo spremniji planinari, rekreativnci mogu oprobati na stazi”, kažu organizatori.

index2

Prijave su otvorene na sajtu http://trka.rs/event/33/ i zatvaraju se 30. septembra. Nakon ovog datuma, nema naknadnih prijava. Kotizacija za učešće na trci iznosi 1800 din ili 15 e za strane trkače. Startni paket obuhvata učešće na trci, promotivnu majicu, okrepu na stazi, prevoz nakon završetka trke, ručak nakon trke kao i finišersku medalju. Najbolje takmičare očekuju vredne novčane i robne nagrade.

Pored Suve planine, učesnici će moći da posete Jelašničku ili Sićevačku klisuru, Nišavu ili neki od kulturnih spomenika, Ćele Kulu i arheološki lokalitet Medijanu u nedelju 16. oktobra.

index1

Prvi skyrace u Srbiji, organizovan je 2014. godine kada je učestvovalo 220 takmičara, dok je drugo izdanje u maju 2015. godine imalo je 250 učesnika. Rekord staze drži Kristijan Stošić – 2 sata i 35 min i Ivana Milić u ženskoj konkurenciji sa vremenom 3 sata i 30 min.

“Pored trkača iz Srbije, na trkama je učestvovalo i preko 10 nacija. Jesenje izdanje trke će sigurno biti dosta živopisnije, a nadamo se i dobrim vremenskim uslovima”, dodaju organizatori.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com