Društvo

Ne zna se broj “večitih studenata” u Nišu?

Više od 5.000 “večitih” studenata, potpisalo je peticiju kojom traže da im se produži rok kako bi završili studije, po važećem zakonu taj rok je 30. Septembar. U Ministarstvu prosvete poručuju da produženja roka neće biti. U Nišu se ne zna tačan broj ovih studenata, kaže za Niške Vesti rektor Univerziteta u Nišu Dragan Antić. Dodatnu komplikaciju mogu da naprave i studenti koji studiraju po Bolonji, jer njima upravo 1. oktobra ove godine ističe propisanih osam godina za studiranje.

“Na niškom Univerzitetu nemamo broj studenata koji su ostali po starom programu, takvu statistiku rade fakulteti samostalno i mi taj broj nemamo”, potvrdio je za Niške Vesti rektor Univerziteta u Nišu, prof. dr Dragan Antić.

Na pitanje kako komentariše peticiju i zahteve studenata da se orok za diplomiranje pomeri još dve godine rektor dodaje.

Zakon je zakon i treba ga poštovati. Taj se rok godinama pomera, a ja ne vidim nikakav razlog za to”, rekao je Antić.

Peticija koju su potpisali studenti upućena je, premijeru Aleksandru Vučiću, ministru prosvete Srđanu Verbiću, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, predsedniku i zameniku skupštinskog Odbora za obrazovanje, poslaniku u parlamentu Marku Atlagiću.
Studenti u peticiji, između ostalog, traže da im se omogući da studije završe po započetom planu i programu, te da im se produži rok za završetak fakulteta za dve godine.

Prema Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju iz 2014. godine, poslednji rok da stari studenti završe fakultete je 30. septembar ove godine i da će u suprotnom morati da se prebace na novi sistem studiranja po Bolonji.

Studenti koji studiraju po Bolonji imaju rok do 1. oktobra ove godine da završe studije, ako taj rok ne ispoštuju moraće da pišu zahtev svom dekanu, zatim to razmatra rektor i rok može da se produži do 6 meseci. Jedan profesor niškog Unverziteta koji je hteo da ostane anoniman pita- “Zašto se onda i studentima koji studiraju po Bolonji ne produži rok na još dve godine?”

U Bosni i Hercegovini rok za završetak studija po starom programu produžen je do 2018. godine.

Podaci govore da je pre dve godine bilo više od 24.000 starih studenata, polovina je iskoristila produžetak i okončaka studije.
Kako bi se ispunili zahtevi studenata, Ministarstvo prosvete mora da da predlog Vladi Srbije, koja ga dostavlja parlamentu na usvajanje i na taj način bi mogao da se reši problem večitih studenata.

Kraj septembra je poslednji rok za odbranu doktorskih teza po starom programu i da to znači da ukoliko je neko prijavio tezu i ako je ona odobrena, krajnji rok za odbranu je kraj septembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com