Kultura

Paviljon u Tvrđavi: Savremena likovna umetnost Slovaka u Srbiji

U Paviljonu u Tvrđavi otvorena je izložba slika dvadest četvoro slovačkih umetnika koji žive u Srbiji, a zajedno izlažu četrdeset sedam radova. U radovima domoniraju uljane i akrilne slike na platnu, a izložba će biti otvorena do 10. avgusta.

Likovna umetnost Slovaka u Srbiji spada u najznačajnije i najbogatije segmente savremene kulture ove nacionalne zajednice i ima najdužu tradiciju.

U ovom trenutku u Srbiji stvara više od trideset slovačkih akademskih likovnih umetnika, koji zajedno profilišu savremeni likovni život slovačke nacionalne manjine u našoj zemlji. Emilija Valenćikova je studentkinja treće godine Umetničke akademije u Novom Sadu i najmlađi je umetnik koji se predstavlja na ovoj izložbi.

“Dolazim iz Bačkog Petrovca, često imamo izložbe slika. Kolektivne izložbe ovog tipa priređujemo bijenalno u galeriji koja nosi ime po najvećoj slovačkoj umetnici Zuzki Medveđevoj koja je rođena u Bačkom Petrovcu. Ova postvka u Nišu dolazi iz galerije “Zuzka Medveđeva”, kazala je mlada umetnica.

izlozba2

Emilija Valenćikova svoju umetnost nije do sada predstavila u Slovačkoj, ali obzirom da je još na studijima za to još ima vremena. Za Niške Vesti je kazala da slovački umetnici u svom radu koriste različite motive, a ima onih u čijim delima dominiraju etno motivi.

izlozba3

Izložba u Paviljonu u Tvrđavi realizovana je zahvaljujući saradnji Galerije savremene likovne umetnost Niš i Počasnog konzulata Republike Slovačke u Nišu, a ovo je prvi put da ljubitelji likovne umetnosti ovog dela Srbije mogu da se upoznaju sa savremenim stvaralaštvom slovačkih umetnika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com