Zdravlje

Rak debelog creva sve češći

Kolorektalni karcinom, jedno je od najučestalijih malignih oboljenja u Srbiji, čak 47 novih slučajeva na 100 000 stanovnika svrstava nas u zemlje koje imaju srednje visoku stopu oboljevanja od ovog karcinoma, potvrdio je za Niške Vesti Goran Stanojević hirurg, Kliničkog centra u Nišu.

U Srbiji je 2013. godine počelo sprovođenje „Nacionalnog skrining pregleda za rano otkrivanje raka debelog creva“, jer je uočen porast pacijenata sa kolorektalnim karcinomom.

Sama činjenica da se država odlučila da sprovede skrining za dojku, uterus i kolorektalni karcinom daje znak da je reč o potrebi, i karcinomima koji su naučestaliji”, kaže Stanojević.

Prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji od ove opake bolesti svake godine oboli oko četiri hiljade, a umre oko 2.500 ljudi.

Doktori nijedan od slučajeva ne smatraju izgubljenim, jer se odmah nakon dijagnostike pristupa lečenju, mada broj operacija na nedeljnom nivou potvržđuje da ova bolest poprima epidemijske razmere.

“Nedeljno mi u niškom Kliničkom centru uradimo od pet do deset operacija kolorektalnog karcinoma”, rekao je za Niške Vesti hirurg Goran Stanojević.

Mi precizan podatak za niški region nemamo jer svi podaci sakupljaju se u referentnoj instituciji za čitavu zemlju te se to kao validan podatak tako i plasira, dodaje ovaj niški hirurg.

Skrining pregled stolice radi se kod pacijenata od 50 do 74 godine, ali ako postoji nasledno opterećenje, pacijenti se na pregled upućuju i ranije. Pacijenti koji žele da obave skrining pregled, prvo se obraćaju za uput od izabranog lekara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com