Kultura

Mozaici na Medijani posle osam decenija dostupni

Podni mozaici na arheološkom nalazištu „Medijana“ u Nišu od danas, sve do oktobra biće otvoreni za posetioce. Ovo je prvi put nakon osam decenija koliko se rade istraživanja u letnjoj rezidenciji cara Konstantina da su ovi mozaici dostupni kako Nišlijama tako i turistima .

Otvaranjem Medijane za posetioce Zavod za zaštitu spomenika kulture i Narodni muzej obeležavaju jubilej, a to je 80 godina od prvih organizovanih istraživanja na „Medijani“.

Ono što je najvažnije za Medijanu i vilu sa peristilom a to su podni mozaici. Kada neko dođe ovde imate na jednom mestu gotovo ceo objekat, prezentovan i 1000 kvadratnih metara mozaika što ne možete videti nigde u Srbiji a ni u širem našem prostoru, to je nešto što je najvažnije. Medijana je mali deo slaglice koja predstavlja antički Niš, ovo je dobar primer kako treba prezentovati naše nasleđe”, rekla je na otvaranju Elena Vasić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Ostalo je još posla na Medijani, ali novac za završetak svih radova očekuje se nakon dolaska ministra kulture, koji iako pozvan nije došao ni danas.

Ostalo je da se dovrši ulazni deo, ostalo je još i da se uradi projekat završne prezentacije, što će da usmeri turiste, kao i interpretacija ovog objekta. Mozaici su sada otvoreni ali će se tokom leta raditi projekti za njihovu konzervaciju i finalnu prezentaciju”, kaže Vasić.

Medijana podni mozaikKompleks je građen pre oko 1.700 godina, pretpostavlja se da je izgrađen krajem trećeg i početkom četvrtog veka nove ere, i najpoznatiji je kao letnja rezidencija cara Konstantina.

Istraživanja su počela tridesetih godina prošlog veka, 1936. godine podignut je objekat „Vila sa peristilom“, površine oko 50 metara kvadratnih, istraživanja su nastavljena posle Drugog svetskog rata.

Istraživalo se i šezdesetih i sedamdesetih godina, a onda je krajem prošlog veka sve stalo, da bi nakon postavljanja velike kupole pre godinu dana, sve dobilo novi izgled i smisao.

Najvažnije je da je Medijana danas otvorena. Ovo je deo tog velikog bogatstva Medijane, ovi mozaici se prvi put vide posle nekoliko decenija. Bez sumnje Medijana je biser kulturnog nasleđa Niša i dobro je što ćemo do jeseni moći sve ovo da pokazujemo”, rekao je na otvaranju Slaviša Popović, direktor Narodnog muzeja Niš.

Nakon oktobra će stručnjaci iz Beograda da predlože kako će mozaici biti konzervirani, i da li će biti otvoreni i tokom zime, dodao je Petrović.

Otvaranje Medijane upotpuniće turističku ponudu Niša.

Konačno je ovo arheološko nalazište nakon tri godine izgradnje ove kupole otvoreno a mi u Turističkoj organizaciji možemo da ove sadržaje nudimo turistima. Otvaranje Medijane sigurno će uticati na povećanje broja turista, ako ne onda je sigurno da njenim otvaranjem imamo potpuniju kulturnu ponudu”, kaže Uroš Parlić, direktor Turističke organizacije Niš.

Bivši gradonačelnik Niša ponosan je na to što je u njegovom mandatu Medijana dobila novo ruho.

Ovo je fantastičan završetak posla koji je počet još 2013. godine u godini proslave Milanskog edikta a Ministarstvo kulture je izgradnju pomoglo sa 120 miliona dinara za podizanje kupole. Ja sam danas vrlo uzbuđen jer sam u prilici da po prvi put u životu vidim ove mozaike, jer sam sve ovo znao samo iz brošura”, rekao je bivši gradonačelnik prof. dr Zoran Perišić.

Inpozantna kupola prekriva prostor oko 10.000 kvadratnih metara, a raspon stubova je oko 72 metra.

Medijana

Radno vreme lokaliteta je od utorka do petka od 11 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom „Medijana“ neće raditi. Cena karte je 150 dinara za odrasle, a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com