Društvo

Rebalans budžeta zbog dugova “Gorice” i “Pčelice”

Gradska Skupština usvojila je rebalans tekućeg budžeta zbog dokapitalizacije JKP “Gorica” sa 194 miliona dinara kako bi se isplatili radnici i ovo preduzeće izvuklo iz finansijskih problema. Takođe, “Pčelici” je opredeljeno oko 130 miliona dinara za isplatu roditelja kojima je ova ustanova obračunavala veću stopu od predviđene za boravak dece u vrtićima.

Tekuća budžetska rezerva je treća stavka koja se menja u budžetu za oko 30 miliona dinara. Skoro 90 odsto novca iz rezerve je i potrošeno na “Goricu” i “Pčelicu”. Kako objašnjava bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić ovaj novac i služi za nepredviđene izdatke i na taj način je i bio potrošen.

“Gorici je već isplaćeno 70 miliona od ove sume ali se mora naći budžetska pozicija za to. “Pčelica” je pokrila 80 miliona iz prethodne budžetkse reserve, jedan deo sredstava je već uplaćen roditeljima. U ovom trenutku im se duguje još oko 27 miliona dinara. U ugovorima koje je “Pčelica” potpisala sa roditeljima naveden je rok od 15 dana za isplatu”, kazao je Perišić.

Odbornici opozicije se pak ne slažu sa ovakvim trošenjem budžetskih para. Miodrag Stanković iz Demokratske stranke kaže da je nezamislivo da se novcem građana Niša plaća loše poslovanje javnih preduzeća.

13652323 10210247739016154 1763292284 n“Treba da utvrdimo kolika su ukupna dugovanja komunalnih preduzeća i da ubuduće budu birani odgovrniji rukovodioci”, kazao je Stanković.

Istog su stava i u pokretu “Dosta je bilo” čiji su odbornici takođe bili protiv rebalansa.

“Zbog nedomaćinskog poslovanja obaveze javnih preduzeća prelaze na teret građa, a to će ujedno onemogućiti razvoj grada”, rekao je Srđan Nonić iz “Dosta je bilo”.

Ipak, Perišić smatra da nije mogao da “okrene leđa” javno-komunalnim preduzećima, a ne postoji zakonska mogućnost da ona odu u stečaj. Zato su, kaže, garantovali i menicama kredite “Gorice”, kako banke ne bi blokirale račune preduzeća.

“Ne znam ni da li je ovo dovoljno novca za “Goricu” ali odnos menadžmenta prema parama građana mora da se promeni”, istakao je Perišić.

U ovom preduzeću i posle prelaska radnika u “Parking servis” i “Medianu” radi oko 229 ljudi.

 

USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN ZA 2015. I POČETAK IZMENE STATUTA

Gradska Skupština usvojila je i završni račun Grada za 2015. godinu. Budžet za prošlu godinu realizovan je 59,6 odsto, uz 3 rebalansa.

Podsećamo da je prethodno gradsko rukovodstvo podiglo kredit od 1,2 milijarde dinara za refinansiranje postojećih kredita. Uslovi kredita sa rokom otplate od 10 godina bili su povoljni, kako tvrde, jer je kamata 2,99 odsto dok je ranija kamatna stopa bila 8,5 odsto. Da krediti od ukupno 2 milijare nisu ušli u završni račun, realizacija bi bila veća od 70 odsto, objašnjava Perišić.

“Mi nismo imali nova zaduženja, već smo imali te kredite. Da bi budžet bio ispravan morali smo da uradimo rebalans da bismo ubacili i tu sumu u prihodovnu stranu kako bi izveštaj revizora bio ispravan. Iako taj novac ne trošimo u istoj godini”.

Odbornici su usvojili i odluku o pristupanju izmeni Statuta Grada. Kako su kazali, izmene će omogućiti da izvršna vlast menja direktore javnih preduzeća, urediće nadležnosti gradskih opština i objediniti gradske Uprave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com