Društvo

Ivanjdanski venac donosi radost Nišlijama

Za današnji praznik Ivanjdan prodaju se venci pleteni od Ivanjskog cveća, ovim vencima kite se ulazna vrata na kućama i stanovima. Ispred Sabornog hrama u Nišu desetak žena za samo 40 dinara prodavale su ove vence Nišlijama, čija je kupovna moć sve manja čak i kada su ovi venčići u pitanju, kažu za Niške Vesti ove prodavačice.

Nisu skupi venčići, samo kada pomislim koliko je trebalo vremena sakupiti ove biljke, uplesti ih u venac i doneti ovde na prodaju. Kupujem po nekoliko venaca svake godine za sebe i roditelje, volim te stare naše običaje…nastaviću da ih poštujem”, kaže Nišlijka koja je pazarila tri venčića ispred niškog Sabornog hrama.

Pored venaca na prodaju su bile i lekovite trave, koje su, kažu prodavci, sada najbolje za konzumiranje.

cve

Za zdravlje i sreću se kupuju ovi venčići. Stave se u vodu kojom se kasnije umiješ. Taj venčić posle staviš na ikonu ili ulaz u kuću”, kaže za Niške Vesti Dragica koja je danas donela cveće na prodaju.

Verovanja na Ivanjdan kažu da se pletenjem venaca želi reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke i da se tim vencima priroda ovenčava. Ti venci ujedno podsećaju i mlade da razmišljaju o svadbenim vencima. Devojke u vence stavljaju crvenu ružu. Misli se da je Ivanjdan toliko veliki praznik da se sunce tri puta zaustavi tog dana.

c

Crkva ovaj praznik naziva Ivanjdan, a narod dodaje još nekoliko nadimaka: Biljober, Metlar, Svitnjak, Igritelj i Narukvičar, što jasno pokazuje mnoštvo raznih običaja koji se upražnjavaju na ovaj veliki letnji praznik.

Voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bere lekovito bilje i pletu venci, koje se čuva u kući kao lek protiv raznih boleština.

Ivanjdan se naziva još i Devojačkim praznikom jer je čitav niz rituala poveren devojkama. U mnogim našim krajevima, noć uoči Ivandana devojke pale ivandanjske vatre, beru cveće i trave, pevaju i pletu vence. U ranu zoru su se razilazile, a svaka je nosila ugarak iz vatre, a ispleten venac bi stavljala na vrh kapije. Slično se radilo i u čačanskim selima. Sve se to radi u šali pa je devojački smeh i cika odzvanjao u noći. Ovde se takođe veruje da ove noći treba hvatati svice i nositi kući. U vinogradima se ništa ne radi.

cvecee

Vinogradari se čuvaju i da uđu u vinograd tri dana pre i tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Devojke posade u saksiji malo žita, a na Petrovdan gledaju kako je niklo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com