Društvo

Regata “Tužna Morava” ispituje teren

Jedinstveni spust niz Južnu Moravu od Bujanovca do Varvarina organizuje narednog vikenda Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja, od 17. do 26. jula, čiji je cilj mapiranje kritičnih mesta od izlivanja.

Ekipa od 12 iskusnih učesnika, će otploviti čitavu stazu. Uz ovaj čamac priključivaće se sporadično zaljubljenici u prirodu. Biće izvršen skrining Južne Morave u dužini od 232 kilometara, što podrazumeva video i foto dokumentaciju, topo karte kritična mesta opasna po moguće izlivanje reke, proceniti stanje obale, pošumljenost priobalja i stepen branjenja obale nasipima.

Screenshot 7Očekujemo učešće više od 12 Udruženja iz gradova i opština kroz koje će prolaziti regata”, kaže za Niške Vesti Jovan Kocevski, starešina  Odred izviđača „Zavičaj 1093“ iz Vranja

Ovaj supst niko nije pokušao da izvede zbog male plovnosti gornjeg toka Južne Morave, i sada će biti potrebno izneti čamce na tri mesta zbog izgradnje Koridora 10, kažu organizatori koji očekuju više od 300 učesnika.

“Nakon tri godine opsežnih priprema stekli su se uslovi za polazak regate, simbolično nazvana “Tužna Morava” da napravimo skrining leve i desne obale. Ovo je nastavak priče Tužne Morave 1 i 2. Imamo veliki rizik jer veliki deo vodotoka nije plovan. U saradnji sa hidroelektranama na Vlasini biće upunpano nešto vode u Moravu kako bi regata mogla nesmetano da se kreće”, kaže Kocevski.

Prikupljena dokumentacija biće ustupljena Ministarstvu odbrane RS i Sektoru za vanredne situacije RS dok će svaka opština dobiti sređenu dokumentaciju za svoj deo Južne Morave koji prolazi kroz njihovu teritoriju kako bi mogli da preduzmu potrebne mere na sanaciji toka u njihovoj nadležnosti.

Regata će biti realizovana kroz 14 gradova i opština: počevši od Bujanovca pa preko Vranja, Vranjske Banje, Vladičinog Hana, Leskovca, Vlasotinca, Gadžinog Hana, Doljevca, niških opština Palilula i Crveni Krst, Aleksinca, Ćićevca, Ražnja i Varvarina.

Projekat Regata „Tužna Morava“ finansijski je podržan od strane Ministarstva odbrane u delu nabavke jednog rafting čamca i zaštitne opreme za učesnike Regate.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com