Društvo

Ističe rok za reprogram poreskog duga

Danas je poslednji dan za podnošenje zahteva Lokalnoj poreskoj upravi za reprogram duga poreza na imovinu. Kako kažu u Poreskoj administraciji veliki broj obveznika čeka red za podnošenje zahteva poslednjeg dana. Obveznici koji žele reprogram mogu i poštom da pošalju zahtev u toku dana, dodaju. Obrazac mogu da nađu na sajtu Poreske uprave.

Do sada se za reprogram prijavilo između 3.500 i 4.000 obveznika, a šalteri u Lokalnoj poreskoj administraciji u Voždovoj ulici radiće produženo dok ne prihvate sve zahteve, rekla je šefica Odseka Nina Ilić.

„U svakom trenutku imamo stotinak ljudi koji čekaju, a red je do izlaza iz zgrade. Radićemo sigurno do 19 sati kako bismo prihvatili sve zahteve za reprogram poreskog duga“, rekla je Niškim Vestima.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji je propisao da je 4. jul poslednji dan za predaju zahteva za reprogram. Uslov za podnošenje zahteva je da su obveznici isplatili tekuće obaveze, odnosno drugu ratu za 2016. godinu.

„Obaveza od 4. marta ne može biti manja od današnje. Moraju da plate tekuće obaveze za ovu godinu, a ako još nisu izmirili drugu ratu treba da plate i kamatu koja teče od 16. maja. Svako ko još ima tu obavezu treba da je uveća za iznos kamate za mesec i po dana“, objašnjava.

Oko 10.000 obveznika u Nišu duguje značajniju sumu za porez na imovinu, ali su se za reprogram uglavnom javljali oni koji duguju od 10.000 do 50.000 dinara, jer to je dug koji može da se plati bez velikog opterećenja za budžet, dodaje.
Oni kojima bude odobren reprogram plaćaće dugovanje u skladu sa Pravilnikom i sa internim dogvorom u Lokalnoj poreskoj administraciji.

„Neki insistiraju da imaju što manje rata da bismo im što pre otpisali kamatu nakon isplate glavnice“.

Za vreme otplate na reprogramirane dugove ide kamata umanjena za 10 odsto u odnosu na redovnu. Trenutna referentna stopa je 4,25 odsto na godišnjem nivou. Tekuću kamatu su obveznici u reprogramu dužni da plaćaju redovno i da je otplate do kraja ugovora o isplati duga, dodaju.

Obveznicima koji su podneli zahtev u aprilu već je stigla prva rata reprograma, a svakog meseca stiže im nova na naplatu.Tekuća akontacija za 2016. godinu pristiže na naplatu 15. avgusta, a onima koji danas podnesu zahtev za reprogram prva rata za otplatu duga bi trebalo da stigne posle 20. avgusta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com