Zdravlje

Porodilište u Aleksincu dobilo aparat za proveru sluha kod beba

Posetom porodilištu u Aleksincu uspešno se nastavlja humanitarna akcija “Blic fondacije” – “Srce za decu”, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner je RTS.
Svakoj bebi koja se rodi u Aleksincu od danas će odmah po rođenju biti proveren sluh. Ovom porodilištu je danas uručen 37-mi skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod
beba u okviru ove akcije “Blic fondacije”.

Bez aparata za otoakustičku emisiju nije moguće na vreme otkriti eventualno oštećenje sluha kod deteta. U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 dece, a više od 300 beba ima urođene
probleme sa sluhom. Ako se oštećenje sluha otkrije na vreme dete može da uz pomoć lekara i porodice do polaska u školu rehabilituje sluh i pravilno razvije govor i inteligenciju.

srce za decu2

Načelniku službe ginekologije i akušerstva porodilišta u Aleksincu, dr Blagoju Pejkoviću uređaj za neonatalni skrining je uručio Prof dr Dušan Milisavljević, profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i inicijator akcije, koji je tim povodom rekao:

“Bilo je i biće različitih humanitarnih akcija, ali ova je po meni najveća i najhumanija akcija koja je u srpsko zdravstvo uvela jednu novu skrining metodu i omogućila svim našim bebama da imaju sigurnije i srećnije detinjstvo, a mladim roditeljima sigurnost da njihova beba čuje. Uvođenjem ove metode i nabavkom ovih aparata, svakoj novorođenoj bebi u Srbiji će biti proveren sluh trećeg do petog dana od njenog rođenja, a bebama kod kojih se registruje slabiji sluh ili pad sluha, će biti započet proces lečenja u ORL centrima. Kao ORL profesor sam presrećan što se u Srbiji kreće sa ovim programom, jer ćemo našoj deci pružiti šansu da čuju i da razviju govor. I zbog toga, još jedanput ponavljam da je bilo različitih humanitarnih akcija ali da je ova akcija “Srce za decu” “Blic fondacije” za mene kao ORL lekara akcija koja je uvela jednu novu metodu i omogućila novorođenim bebama šansu da čuju i da razvijaju govor.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com