Kultura

Počele Horske svečanosti

Nastupom Pančevačkog srpsko crkvenog pevačkog društva, prošlogodišnjeg laureata, i niške Crkveno pevačke družine “Branko”, počele su 26. Internacionalne horske svečanosti na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Prve večeri Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba sa maestrom Vladimirom Dančevićem i Niški simfonijski orkestar i solisti izveli su Mocartov Rekvijem.

“Najveći izazov u ovogodišnjoj organizaciji bilo je upravo postavljenje otvaranja sa velikim delom kao što je Rekvijem”, rekao je predsednik saveta Svečanosti Miroslav Ivanković.

Na Horskim svečanostima je do sada nastupilo više od 450 horova, čulo se na otvaranju manifestacije.

Učesnicima ovogodišnjih svečanosti biće uručena minijatura “Nebeski pevači” koja je delo arhitekte Ivana Redija. Ovakvo spomen obeležje je uradio 1984. Nebeski pevacigodine i ono se od tada nalazi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. “Nebeski pevači” simbolišu zajedništvo i perfekciju horskog pevanja, kazao je autor.

“Sa festival su do sada ljudi odlazili samo sa nagradama. Ideja je bila da od ove godine odu sa jednom uspomenom koja će ih sećati na dane provedene u Nišu”, rekao je arhitekta Redi.

Od 1. jula počinje takmičarksi deo festivala u okviru koga nastupa 13 horova. Program na Letnjoj pozornici počinje od 20 sati, a festival traje do 3. juna. Ovogodišnja manifestacija koštala je Grad 5 miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com