Društvo

Festival na Bubnju “Pozitivan”, javnost kaže suprotno

Povodom najava da će se u Spomen parku Bubanj sredinom jula održati trodnevni festival elektronske muzike “Pozitiv fest” reagovali su mnogi građani ali i organizacije. Park je, kako saznajemo, u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika jer spada u kategoriju “izuzetnog značaja”.

U niškom Kulturnom klubu podsetili su da je Spomen park sagrađen u sećanje na više od 10.000 streljanih građana Niša i južne Srbije u Drugom svetskom ratu, te da je održavanje muzičkog festivala na toj lokaciji neprimereno.

“Ne sumnjamo u dobre namere organizatora koji bi da okupi mlade ljude na prepoznatljivom mestu, na otvorenom, u prirodi, koristeći pritom infrastrukturu Spomen parka koja se čini i zgodnom i lako upotrebljivom. I u tome nema ničeg lošeg. Ali ovo nije Kamenički vis, Bojanine vode ili neko drugo popularno izletište. Ovde, gde je upokojeno ovoliko duša, ništa nije lako i sve je u svojoj posebnoj dimenziji obavezujuće i napravljeno sa idejom da služi svrsi odavanja pijeteta žrtvama jedne sulude ideje”, saopštili su u niškom Kulturnom klubu.

Oni se pitaju zašto nikome nije palo na pamet da neki sličan događaj napravi u Šumaricama ili u Aušvicu. Na najavljeni događaj burno su reagovali i građani na Fejsbuk stranici manifestacije.

Organizatori festivala su pak saopštili da su nakon konsltacija i saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Gradske opštine Palilula odlučili da lokacija bude upravo Bubanj. Kao razloge navode to što škole i kulturno-istorijske ustanove ne organizuju aktivnosti niti edukativne posete parku. Namera je, kažu, da festival ima i društveno-odgovorni i edukativni karakter.

“Park je neosvetljen, najčešće prljav i sa oštećenom i dotrajalom infrastrukturom, u medijima je već godinama okarakterisan kao “izletište”. U svetu i okruženju, pa i u nekim gradovima Srbije, festivali ovog tipa imaju svrhu edukacije omladine, sećanja na žrtve i prezentovanja kulturno-istorijskih lokacija. Ostale lokacije na kojima se organizuju festivali i koncerti, takođe, su vezane za istorijske spomenike i spomenike kulture u Nišu”, saopštili su organizatori festivala.

PozitivNI kažu da festival organizuju bez ikakvih sredstava iz gradskog ili republičkog budžeta ili iz projekata nevladinih i drugih organizacija. Njihova je namera, dodaju, da urede Park, poprave rasvetu, obezbede dovode pijaće vode, poprave parkovsku opremu i urede Bubanj posle festivala.

Sećanje i pomen žrtvama, kao i edukacija posetilaca osmišljena je i kroz polaganje venaca na spomenik od strane Veterana 63. Padobranske brigade, prodaju cveća po simboličnoj ceni koje će posetioci položiti na spomenik na ulazu u Park. Prihod od prodaje cveća biće namenjen dodatnom sređivanju, a planiraju da dele i edukativni material i puštaju dokumentarce o Spomen parku.

“Svesni smo da organizacija festivala na Bubnju zahteva mnogo više posvećenosti, pijeteta, energije, a svakako i materijalih ulaganja, nego organizacija sličnog dogadjaja na nekim drugim lokacijama. Naš isključivi motiv je čuvanje od zaborava i propadanja jedne ovako značajne lokacije za kulturno – istorijski život Niša i želja da učinimo nešto dobro za grad i mlade ljude koji žele da ostanu ovde. Ovo je istovremeno i poziv svim institucijama i udruženjima, da zajedno doprinesemo kako čuvanju ovog mesta od zaborava, tako i kontinuiranoj edukaciji naših građana”, ističu.

U Paliluli kažu da su organizatori dobili dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je, u ovom slučaju, nadležna ustanova.

“Mi nemamo nikakve veze sa izdavanjem dozvole, ako su je dobili od nadležne ustanove mi se tu ne mešamo”, kazao je predsednik opštine Palilula Boban Džunić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Elena Vasić rekla je da Bubanj spada u kategoriju “izuzetnog značaja” i da je u nadležnosti Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, od koga očekujemo odgovor.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com