Sport

ahovski velemajstori na turniru u Nišu

Međunarodni šahovski turnir ,,Open Niš 2016’’ održaće se od 28. juna do 6. jula u hotelu ,,Zeleni vir’’. Ove godine takmičiće se više od 150 učesnika iz 12 zemalja, najavljuju organizatori.

,,Ove godine takmičiće se mnogo više učesnika nego prošle. Turnir će okupiti učesnike iz Rusije, Turske, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Austrije, Švedske, Kolumbije’’, najavila je predsednica Gradskog šahovskog saveza Niša dr Dragana Simić.

Niš je deo “Srpske šahovske ture”, a turniri se organizuju i u Paraćinu, Novom Sadu i na Srebrnom jezeru, u okviru njih igraju se i podturniri.

A turnir igraju velemajstori, intermajstori i FIDE majstori i oni koji su po svom rejtingu blizu njima i potrebni su im upravo takvi turniri kako bi mogli da osvajaju međunarodna takmičenja. B turnir igraju profesionalci, kao i početnici koji žele da se ogledaju u šahu. C turnir je namenjen deci.

,,Ovo je jedan od četiri najvažnija turnira u Srbiji, Niš je ovime ušao u elitni takmičarski rang’’, ocenio je nacionalni sudija i sudija turnira Miroljub Stanković.

Svetska šahovska organizacija uvrstila je turnir u Nišu na svoju listu zbog čega ove godine ima duplo više učesnika, saopštili su organizatori.

Open Niš je najvažnija godišnja šahovska manifestacija koja ima tradiciju dugu više od pet decenija i koja ima za cilj da okupi najeminentnije šahovske veličine iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, to je izvanredna prilika mladim šahistima da se takmiče sa svojim idolima i da osvajaju titule, dodaju.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com