Kultura

Izložba “Diploma 2016” biće postavljena u Paviljonu

Svečano otvaranje izložbe „DIPLOMA 2016“, studenata Master akademskih studija sa Departmana za likovne umetnosti, zakazano je u  četvrtak 23. juna sa početkom u 19 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi.
Osnovni cilј tradicionalne izložbe „DIPLOMA“ koju Fakultet umetnosti u Nišu realizuje u saradnji sa Galerijom savremene likovne umetnosti u Nišu je predstavlјanje stvaralačkih dostignuća mladih umetnika koji su stekli profesionalno obrazovanje iz oblasti slikarstva. Izložba će biti  otvorena do 30. juna.

Jednogodišnje istraživanje vizuelne problematike na master akademskim studijama otkriva nam likovno poetske odrednice umetničkog rada osam autora – Ane Živadinović, Daniela Jakimovskog, Danice Maksimović, Ognjena Milovanovića, Božice Milojević, Kristine Milošević, Save Mišića i Lazara Šoševića.

Uvažavajući postulate savremene umetničke scene u procesu umetničke edukacije, pod mentorstvom prof. mr Katarine Đorđević, ovi mladi stvaraoci su analitičnim, studioznim pristupom ugradili akademska saznanja u novi, lični umetnički iskaz.

Nastala dela svojom tematikom, formatom i tehničkim aspektom odražavaju budnost mladih stvaralaca da kritički sagledaju stvarnost, socijalno okruženje, segmente prošlosti ili da streme budućnosti.

Iako su studije završili u jednoj klasi, njihov rad odlikuje individualizam, što se može uočiti u različitim interesovanjima za vizuelne fenomene i interpretaciju likovne teme. Figuracija, pejzaž ili enterijerske postavke se mogu tumačiti s aspekta šireg okvira u kojem postoje nebrojene mogućnosti transponovanja teme, od faktografskog navođenja svih segmenata do pažlјive selekcije pojedinačnih elemenata koji imperativom autora postaju bitne odrednice kompozicija slika, kažu na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Izložbom „Diploma 2016“ ovi mladi umetnici najavlјuju svoje uspešno profesionalno delovanje na aktuelnoj likovnoj sceni.

Izložba „DIPLOMA 2016“, studenata Master akademskih studija sa Departmana za likovne umetnosti,biće otvorena u četvrtak 23. juna u 19 sati u Paviljonu u niškoj Tvrđavi a biće postavljena do 30. juna.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com