Sport

Obilazak Stare planine

Planinarsko društvo ” Naissa ” ovog vikenda, tačnije u nedelju 19. juna, organizuje obilazak Stare planine.  Okupljanje je u 5 sati ujutru na parkingu preko puta Gradske kuće, odakle će zainteresovani obići više zanimljivih mesta na ovoj planini.

Na Staroj planini, u pećini brda Kamik, na desnoj obali Visočice kod sela Rsovci, nalazi se crkva Sv. Petra i Pavla, pozna i kao „pećinska crkva”. Na severnom zidu ovog svetilišta sačuvana je jedinstvena freska Isusa Hrista, na kojoj je on prikazan ćelav.

Tokom obilaska posetioci će moći da vida i Slavinjsko grlo.

“U blizini sela Slavinja, nalazi se neobična i prelepa klisura koju je izvajala Rosomačka reka. Za 15 minuta laganog hoda stiže se do takozvanog Slavinjskog grla, odnosno izlaza iz Rosomačkog ždrela. Upravo tu je i najlepsi pogled na kanjon, a u blizini se nalazi i mala pećina u kojoj izvire vrelo, kao i stara vodenica koja nije u funkciji. Klisura je veoma atraktivna i interesantna posetiocima”, saopštili su organizatori.

Na Staroj planini nalazi se i vodopad Tupavica i to samo par kilometara od sela Dojkinci.  Ovo je jedan od najlepših vodopada na Staroj planini, na nadmorskoj visini od 1050 mnv, i visok je 15 metara. Fascinantan je, prelep, i vredi ga videti. Sakriven je u odnosu na glavni put koji vodi ka Arbinju, ali je i staza koja vodi do njega jako interesantna.

Akcija nije teška, zanimljiva je i nema velikih uspona. Poštuje se tempo najsporijeg učesnika, i predviđene su duže pauze za odmor, druženje, fotografisanje i uživanje,

CENA obilaska je 1000 dinara

Prijavljivanje i informacije na telefone :
063/414-836,
064/3-920-935 i
064/5-381-422

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com