Niški ugostitelj ima najbolje pljeskavice i nacionalna jela u Srbiji
U restoranu President Lux i zvanično se služe najbolje pljeskavice ali i specijaliteti nacionalne kuhinje kao što su popova sarma i mamudija. Ovo potvrđuju zlatne medalje sa Internacionalnog gastro turističkog šampionata Srbije koji je održan 9. i 10. juna u Nišu.
Četrdesetak sudija iz više svetskih zemalja, kojima je predsedavao čuveni Steva Karapandža, odalo je priznanje specijalitetima ovog restorana i što se roštilja tiče, ali i nacionalne kuhinje. Među 350 takmičara iz 20 zemalja oni su bili najbolji u ove dve kategorije.
Kako otkriva vlasnik restorana Negoslav Miljković, specijalne popove sarme priprema od junećeg ribića, dimeljne slanine i kupusa, dok u mamudije ide svinjsko, juneće i ovčije meso.
„Nema tajne kada pripremate nešto nesvakidašnje i jedinstveno. Međutim, čovek treba imati osećaj za spremanje hrane. Južna Srbija je čuvena po dobrim tradicionalnim jelima. Popove sarme i mamudije su ono po čemu smo mi prepoznatljivi, a sada su nam i svetski poznati kuvari odali priznaje, što nam svakako znači“, kaže vlasnik restorana Negoslav Miljković.
Ipak, nisu samo jedinstvena jela na meniju ono što privlači goste u Prezident Luks. Specijaliteti se pripremaju dugo, krčkaju se i do 8 sati u zemljanim posudama.
„Kada stavite porciju na sto ona mora da bude vrela, da se još krčka“, objašnjavaju.
Kako kaže, svetski priznati kuvari koji su bili sudije na šampionatu oduševili su se specijalitetima nacionalne kuhinje.
„Nisu verovali da sam ja vlasnik objekta, da imam svoj restoran već su mislili su da predstvaljam tuđi“, dodaje.
Miljković je u ugostiteljstvu skoro 8 godina, zajedno sa svojom porodicom i desetak radnika.
Restoran President Lux radi svakog dana osim nedelje, a nalazi se u Studeničkoj 51 na Panteleju.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.