Magazin

Veta na Suvoj planini: Muzej surovog života i kamiona

Selo Veta na Suvoj planini poznato je po meštanima koji vredno drvare tokom čitave godine, ali i starim modelima ruskih i američkih vojnih kamiona uz pomoć kojih, iz planinskih vrleti, prevoze drva do mušterija na području južne Srbije.

Za njih kiša i sneg ne predstavljaju nikakvu prepreku, jer kad im mušterije iz Bele Palanke, Niša, Pirota i drugih mesta naruče drva, odmah kreću na posao, ma kakvo da je vreme napolju. Loši planinski putevi i nepristupačne suvoplaninske šume uslovile su da meštani tog sela već decenijama odlaze u seču isključivo ruskim i američkim vojnim kamionima, “zilovima” i “džemsovima”.

Ovi kamioni mogu se videti gotovo u svakom drugom dvorištu i parkirani duž uzanog seoskog puta, tako da je Veta vremenom postala muzej vojnih kamiona na otvorenom. Umesto u zasluženu penziju, “zilovi” i “džemsovi” još prevoze drva sa Suve planine na čijim se obroncima nalazi selo Veta.

Meštani ističu da bez tih vojnih kamiona ne bi ni drvarili, jer “ni jedan drugi kamion ne može da preveze kubike i kubike drveta, niti da prođe tamo gde oni prolaze”. Niko od meštana se ne seća kada su tačno prvi ruski i američki kamioni stigli u Vetu, ali kažu da je to bilo odmah posle Drugog svetskog rata.

“Dali su nam ih Amerikanci kao ratnu odšetu, zbog toga što su nas bombardovali. Pre toga nismo ništa imali, samo koze i ovce”, kažu meštani i ističu da još koriste neke od kamiona koji su dobijeni kao ratna odšteta.

Drvari iz Vete kažu da su, pošto su se prvi “zilovi” i “džemsovi” odlično pokazali, ove kamione nabavljali širom nekadašnje Jugoslavije

Drvar iz Vete Aleksandar Krstić (22) ističe da se radi o kamionima koji su maltene neuništivi: “Kvare se i oni, ali posle popravke su ponovo kao novi”. “Manjem ‘zilu’, model ‘157’, često puca diferencijal, dok ovom velikom, ‘151’, puca samo sajla za drva, ostalo ništa”, objašnjava Krstić.

On ističe da drvari uglavnom sami popravljaju svoje kamione.

Opširnije na B92.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com