Društvo

Mesto za slikanje koje vraća uspomene

Jugonostalgičari pronašli su omiljeno mesto za slikanje u Nišu, to je pored grba SFRJ koji se nalazi u Gradskoj bašti u Tvrđavi. U gradu se pominje podatak, da se čak 5000 ljudi slikalo pored ovog grba, koji je pre tačno nedelju dana repariran, gde su i osvežene boje pa danas grb prosto blista i mami na slikanje.

Grb bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije predstavlja šest baklji okruženih žitom koje gore zajedno.

Zajednička vatra šest baklji predstavlja bratstvo i jedinstvo šest republika bivše Jugoslavije: Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore. Datum na grbu je 29. novembar 1943. kada se u Jajcu po drugi put sastao AVNOJ. Taj datum je postao dan republike posle Drugog svetskog rata.

Grb je tokom 1943. godine oblikovao Đorđe Andrejević Kun, poznati beogradski umetnik, tada član propagandnog odeljenja NOV i POJ i nakon rata akademik i profesor na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti.

Datum 29.-{XI}- 1943. je na grb dodat nakon zasedanja AVNOJ-a, a grb je, u ponešto izmenjenom obliku, zvanično usvojen tek Ustavom FNRJ 1946. godine.

Interesantno je da se na novom državnom grbu proglašenom 1946. nalazio plamen od pet buktinja—simbolom brastva pet naroda: Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca. Šesta buktinja, koja je predstavljala Muslimane (danas Bošnjake), ili pak šest jugoslovenskih republika, pridružena je plamenu dve decenije kasnije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com