Stari Niš

Radnički je ljubav Niša (foto album)

Ime „Real sa Nišave“, kao simbol snage niškog prvoligaša, pojavilo se prvi put na transparentu 14. aprila 1963. godine na utakmici FK Radnički – OFK Beograd.

Ovo laskavo poređenje sa Real Madridom, započeto među 13 studenata, a kasnije i opšteprihvaćeno, najbolje pokazuje koliko je niška publika volela svoj klub, ali i cenila postignute rezultate. Kvalitetnim partijama FK Radnički dolazi do evropskih mečeva.

Prvu takmičarsku utakmicu na međunarodnoj sceni „Real“ je odigrao u Balkanskom kupu 18. marta 1964. godine protiv Spartaka iz Plovdiva. Da se dobro snalazi u kup takmičenjima pokazuje 1970. godine kada dolaskom do polufinala nacionalnog kupa ponavlja uspeh iz 1952. godine. Ugled koji je klub uživao potvrđen je gostovanjem reprezentacije SSSR-a u Nišu marta 1965. godine kao i turnejom po Južnoj Americi 1969. godine.

Ostaće upamćen i rekord iz 1969. godine kada je FK Radnički osvojio maksimalan broj bodova u prva četiri prvenstvena kola i to bez primljenog gola.

[foldergallery folder=”images/galleries/radnicki-foto-album”]

Slavni dani kluba
1973-1983.

Najuspešnija decenija u burnoj istoriji kluba. Nakon titule jesenjeg prvaka 1973. godine, na jesen 1975. godine FK Radnički osvaja i svoj prvi međunarodni trofej – Balkanski kup, pobedom u dvomeču sa Eskišehirsporom iz Turske. I pored toga što je ovo jedini međunarodni trofej koji je klub osvojio, i činjenice da je sasvim sigurno reč o velikom trofeju, za najznačajniji uspeh „Radničkog“ se uzima učešće u Kupu UEFA, i igranje polufinala ovog kupa u svojoj drugoj od ukupno tri sezone koliko je klub odigrao u ovom takmičenju.

U sezoni 1979/80 najboljim plasmanom u domaćem šampionatu (osvojeno treće mesto), izboreno je prvo učešće u Kupu UEFA, gde klub svoju prvu utakmicu u ovom prestižnom takmičenju igra u Lincu 17. septembra 1980. godine protiv FK Lask. Nakon toga sledi utakmica sa FK Beroe iz Bugarske i osmina finala Kupa UEFA sa AZ Alkmarom. U svom drugom učešću u Kupu UEFA u sezoni 1981/82, pamtiće se velike utakmice „Reala sa Nišave“ sa Napolijem, Grashopersom, Fejnordom, Dandi junajtedom.

Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički u sezonama evropskih kupova kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču Kupa UEFA od strane nemačkog Hamburga. Sportske uspehe pratila je i infrastruktura, pa je tako FK Radnički 15. avgusta 1982. godine u meču protiv tuzlanske Slobode prvi put na Čairu igrao pod reflektorima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com