Stari Niš

Najstarije razglednice Niša

Razglednice su, pokazalo se, nesumnјivo dragocen dokument o razvoju i vremenu gradova, tako da zahvalјujući njima i mi u Nišu sada imamo predstavu o trgovima, ulicama, mostovima, vrednim zdanjima i drugim objektima kojih više nema.

nis--113

fzi2

Pred vama su najstarije razglednice na kojima je prikazan Niš. Potiču sa kraja devetnestog veka, tačnije iz 1899. godine, a štampane su u Nemačkoj. Razglednice su kolorisane i rađene su u litografskoj polihromnoj tehnici. Izdavač ovih ilustrovanih dopisnih karata je dvorski fotograf Petar Ranđelović. Razglediice kolažno prikazuju više motiva vezanih za grad, okolinu i lјude.

Pojava ovih lepih razglednica naišla je na dopadanje među Nišlijama i podstakla preduzimlјive poslovne lјude, tako da je trgvac Jovan Krajnalija odmah kod istog izdavača naručio razglednice sa novim motivima.

U ovoj seriji najpoznatija je ona sa likom kralјa Milana oslobodioca Niša, pored kojeg je panorama grada.

Uočavajući da je u pitanju sve traženiji artikal niški izdavač Georg-Đorđe Munc, koji je imao svoju štampariju, latio se izdavanja razglednica u crno-beloj i sepija tehnici.

m1

m2

m3

m4

m5

m6

Ilustrovane poštanske karte ili razglednice uvedene su u cilјu pojeftanjenja poštanske korespondencije. Ubrzo sa ispostavilo da to nije samo sredstvo komunicije, već svojvrsno istorijsko svedočanstvo o vremenu i životu jednog grada i društvene sredine. Tako se Niš uklјučio u opticaju ilustrovanih poštanskih karata ili razglednica, sve prisutnijem u Evropi u drugoj polovini devetnaestog veka.

Inače prve razglednice gradova u Srbiji pojavile su se 1896, godine, a izdavač je bio beogradeki knjižar Velimir Valožić.

originalslika iz 1899

35000709

Kada su izašle i kada je počela upotreba razglednica?

Ilustrovaiim poštanskim kartama ili razglednicama predhodile su dopisne poštanske karte. Prve je uvela Poštanska uprava Austruugarske monarhije 1. aprila 1869, godine. U Knjaževini Srbiji rešenje je doneto 23. oktobra 1871. ali se prva naša poštanska dopisnica sa nazivom “Saobraćajna karta” pojavila jula 1873. godine. Po ugledu na strane, prva srpska dopisnica je na prenjnoj (aversnoj) strani imala odštampanu marku od 10 groša čaršijskih, sa likom knjaza Milana Obrenovića. U gornjem deluje na sredini bio utisnut grb dinastnje Obrenović a iznad se nalazio natpis “saobraćajna karta”.

slikaSRBIJA-1880-DOPISNA-SAOBRACAJNA-KARTA-10-para-63059491v800h600

Dok je Ministarstvo pošte i telegrafa imalo monopol u izdavanju dopisnica, pojava karata sa ilustrovanom reversnom stranom (razglednica) nekoliko godina kasnije, bila je izum i predstavlјala delatnost privatnih štamparija.

Da razglednice mogu biti i propagandno sredstvo govori nam i ova razglednica Niša iz 1915. godine gde je Niš (tada pod okupacijom) prikazan kao bugarski grad.

nis5nov1915co4

Polazeći od te izuzetne dokumentarne vrednosti raglednica, prikazali smo vam sam početak nastanka ovog sada sasvim zaboravlјenog vida komunikacije, a mi ćemo se truditi da vam i dalјe, koliko smo u mogućnosti, preko razglednica prikažemo deo istorijskog razvoja našeg Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com