Društvo

Fakulteti otvaraju vrata za brucoše

I ove godine Niški univerzitet će upisati oko 3100 studenata na budžetu. Pravni fakultet, će na zahtev upisati 30 studenata manje, ali je taj broj budžetskih mesta prebačen Prirodno matematičkom fakultetu.

Broj samofinansirajućih studenata se neće menjati u odnosu na prošlu godinu. Na Ekonomskom fakultetu pripremna nastava je besplatna, a na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja 1.000 dinara. Filozofski fakultet naplaćuje pripremnu nastavu 7.000 dinara. Fakultet zaštite na radu oranizuje probni prijemni besplatno.

Na Filozofskom fakultetu se otvara novi smer, francuski jezik i u proceduri je formiranje studentskog programa za nemački jezik, zatim na Fakultetu umetnosti studijski program ili modul koji se zove udaraljke.

Upis kreće 22. juna, biće završeni 14. jula. U tom roku, svaki od 13 fakulteta Niškog univerziteta sam će odrediti termine za prijavu polaganja prijemnog ispita, prijemni i na kraju upis na fakultet. Podnošenje dokumenata je od 22. do 24. juna, dok će prijemni ispiti biti obavljeni od 29. juna do 1. jula.

Naknade za polaganje prijemnog ispita formiraju fakulteti. Pravni i Ekonomski polaganje prijemnog ispita naplaćuju 7.000 dinara, a Filozofski 6.000 dinara.

I školarine ostaju iste kao lane. Cene forimiraju fakulteti pojedinačno, pa je najskuplje studiranje na Medicinskom i Fakultetu umetnosti, 120.000 dinara, dok najnižu školarinu naplaćuju Mašinski i Tehnološki fakultet 45.000 dinara.

Brucoši koji dolaze iz drugih gradova mogu da konkurišu za smeštaj u studentskom domu. Studenti koji se finansiraju iz budžeta, imaju prednost za smeštaj a ako ostane slobodnih mesta i samofinansirajući studenti. Studentima prve godine za konkurisanje je bitan prosek iz srednje škole, a studentima ostalih godina prosek u toku studija. Pored proseka kao kriterijum za rangiranje se uzima i prihod po članu domaćinstva.

Studenski centar ima ukupni kapacitet od 938 ležajeva i upravo toliko studenata. Raspolaže sobama I i sobama II kategorije u koje spadaju trokrevetne sobe u domu kod Pravnog fakulteta, sve ostale su jednokrevetne i dvokrevetne koje se po kategorizaciji ubrajaju u sobe I kategorije.

“Smeštaj u nekom od niških studentskih domova, za sobe I kategorije je 1860 dinara, dok je za sobe II kategorije potrebno izdvojiti 1430 dinara. U tu cenu uračunati su svi troškovi kao što su struja, grejanje. Konkurs za mesta biće objavljen jula meseca i taj konkurs raspisuje Ministarstvo prosvete. Za brucoše je podnošenje prijava uvek septembra, tako će biti i ove godine”, kažu za Niške Vesti iz Studentkog centra Niš.

Na obrok u restoranima Studentskog centra imaju pravo i studenti iz Niša, sa tom razlikom da oni mogu da plate i koriste jedan obrok. Doručak košta 40, ručak 72 i večera 59 dinara, ukupno za jedan dan to je 171 dinar, potvrdili su iz Studentskog centra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com