Stari Niš

Nikola Kole Rašić – Prvi vojvoda “Niškog komiteta”

Na fotografiji (naknadno digitalno kolorisanoj – Istorijske rekonstrukcije) je Nikola Kole Rašić „vojvoda“ Niškog komiteta.

Niški komitet je bila tajna nacionalno-politička organizacija, osnovana 1874. godine neposredno pred oslobođenje Niša od Turaka, koja je obuhvatala ceo niški mutesarifluk, niški i pirotski sandžak.

nikola rasic 01

Njeni osnivači bili su viđeniji ljudi iz društveno-političkog života Niša, koji su istovremeno sačinjavali i njegovo uže političko rukovodstvo, preko koga su slana sva uputstva za pripremanje narodnog ustanka ne samo na prostoru Niša i okolini, nego i u leskovačkom, pirotskom, vranjskom, brezničkom i trnskom kraju.

Inicijatori za osnivanje ove organizacije, koja se popularno zvala Komitet, bili su Nikola Kole Rašić, Todor Milovanović, Dimitrije Đorđević, Milan Novičić, Tasko Uzunović, Đorđe Pop Manić, Mihajlo Božidarac i Todor Stanković. Na njihov poziv u kući Mihaila Božidarca, a po ugledu na orašački zbor u Šumadiji 1804. niški sveštenik Petar Ikonomović izvršio je zakletvu zaverenika na časni krst i Jevanđelje.

Prvi vojvoda i čelni čovek Niškog komiteta bio je niški trgovac Nikola Kole Rašić. On je rukovodio četama između Niša i Leskovca, a sam je obrazovao četu od oko 300 ljudi. Njegov zadatak je bio da probije put vojsci i olakša dalje prodiranje na jug. Vojvoda Kole je, u Drugom srpsko-turskom ratu prvi ušao u Leskovac i držao govor oslobođenom narodu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com