Društvo

Obilazna pruga do 2020

Gradska skupština je usvojila Plan generalne regulacije za izgradnju obilazne pruge oko Niša, koja predviđa eksproprijaciju oko 1500 parcela. Ako se eksproprijacija završi do kraja sledeće godine, procena zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića je da bi obilaznica mogla da bude gotova do 2020. godine.

Projekat Plana regulacije su finansirali EU fondovi, koštao je 1.200.000 evra i njegovu realizaciju trebalo bi da usvoji komisija EU na sednici u drugoj polovini juna. Zato je o tome odlučivano na hitnoj sednici, rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

“Mislim da smo danas doneli krupno odluku koja je materijalizacija višedecenijskih napora svih prethodnih vlasti. Konačno smo definisali trasu buduće obilaznice pruge. Nema elektrifikacije pruge, postavili je kao deo budućeg železničkog Koridora 10, i doneli plan eksproprijacije za dupli kolosek, iako će biti prvo izgrađen jedan”, rekao je Slavković.

Uslediće eksproprijacija zemljišta što je veliki administrativni i operativni posao koji bi, po mišljenju Slavkovića, trebalo da se poveri gradu Nišu kako bi bio završen što pre.
Ovim projektom predviđene su 3 nove železničke stanice, kod Aerodroma, na Panteleju i u Vrežini.

“Osavremeniće se i postojeća železnička stanica u Popovcu i kroz jedan adekvatan razvoj putničkog saobraćaja potpuno može da se obesmisli postojanje glavne železničke stanice i one u Crvenom Krstu. Za desetak godina Niš bi možda mogao potpuno da reši postojanje železničkog čvora iz centra grada”, dodaje Slavković.

13275776 10209845087870127 1849062987 nSkoro svi odbornici opozicije napustili su zasedanje nakon usvajanja prve tačke vezane za izmeštanje pruge, zbog toga što su stava da o imenovanju novih v.d. direktora Toplane i “Gorice” treba da odlučuje novi saziv Skupštine.

“Glasali smo za izmeštanje pruge jer mislimo da je to potreba ovog grada i mislim da je krajnje vreme da kolone automobila prestanu da čekaju da kroz centar grada prođe voz. Govorili smo ranije o poblemima komunalnih preduzeća koja su bukvalno potonula i nemaju budućnost. I ranije smo smatrali da menadžment “Gorice” mora da se promeni i da preduzeće mora da prođe kroz reorganizaciju. Nažalost, nisu nas poslušali ni kada je u pitanju Toplana. Smenjivati direktore u ovom trenutku bez detaljnije analize kako urediti ova preduzeća je bespotrebna stvar. Mislimo da je to posao za novi saziv Skupštine”, rekao je Dragoslav Ćirković šef odborničke grupe SDS.

Skupštinska većina smatra da je opravdano što se o izboru direktora razmatra na ovoj sednici.

“Skupština u ovom sazivu odlučivaće sve do potvrđivanja mandata odbornika novog saziva. Predlozi o kojima se odlučuje na ovoj sednici su urgentni i ukoliko se ne usvoje bilo bi štete po javni interes. Ako bi se čekala sednica u novom sazivu skupštine onda bi smo čekali još mesec dana do izbora novih v.d. direktora i ta preduzeća bi bila paralisana”, rekao je predsednik SG Mile Ilić.

“O novim v.d. direktorima odlučujemo kada je jedan od njih podneo ostavku, a za drugog je stigla preporuka iz suda, zbog optužnice”, rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Inače, skupština odlučuje o imenovanju Nenada Mišića za direktora “Gorice” i Zorana Stojanovića za direktora “Toplane”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com