Društvo

Sećanje na niške boeme u kultnoj kafani Galija

Kreativna grupa Muzej sentimentalnosti postaviće još jednu memorijalnu ploču. Ovog puta u kafani ”GALIJA“. Ploča će biti otkrivena u sredu, 25. maja tačno u podne.

U kultnoj kafani “Galija” biće postavljena dvojezična ( srpsko- francuska) memorijalna ploča u znak sećanja na brojne generacije niških boema.

Kroz „Galiju“ su prošle generacije niških meraklija, novinara, slikara, gimnazijalaca, studenata, pisaca, i nezaboravnih niških likova i „heroja“ ulica i trgova našega grada.

galija3

Na ploči je ispisan sledeći tekst:

„U znak sećanja na ratne drugove, Vučko Mitrović iz Sečanice otvorio je 1938 / 39. godine kafanu i nazvao je „ Galija“. Ime je dobila po francuskom ratnom brodu „Galija“, koji je potopljen u Prvom svetskom ratu, dok je prevozio srpske vojnike u Bizertu na oporavak. Za njenim astalima sedele su generacije niških boema.

 Istoriju nastanka kafane Galija možete pročitati ovde >>>

“Galiju” su voleli mnogi, o “Galiji” su govorili mnogi…

galija2

Iz kreativne grupe Muzej sentimentalnosti pozvali su sve bivše i sadašnje niške boeme na otkrivanje ploče na kafani „Galija“, da se podsete na njenu sentimentalnu priču i nezaboravne likove, na njenu misiju u gradskoj istoriji, pod sloganom: Družimo se još jednom u Galiji, zaplovimo morem sentimentalnosti !

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com