Kultura

“Zlatokosa” na festivalu u Sarajevu

Pozorište lutaka učestvuje sa predstavom „Zlatokosa“, rediteljke Jelene Đorđević na Sedamnaestom međunarodnom festivalu lutkarskih pozorišta za djecu, koji se održava od 16. do 20. maja 2016. godine u Istočnom Sarajevu, pod motom „Bukvar lutkarstva“.

Vitomir Mitrić, direktor i selektor festivala objašnjava: „Kao što školski bukvar, na simboličan način predstavlja prvi susret djece sa školom i svijetom odraslih, tako i lutkarsko pozorište predstavlja prvi susret djece sa pozorištem i svijetom pozorišne umjetnosti.“

zlatokosa1Prema njegovim rečima, savremeno lutkarsko pozorište, kao magija pozorišne umetnosti otkriva svet bajki na nov, moderan način, koji je kroz istraživački proces novih formi dokazao da je reč lutke moćnija od bilo koje reči čoveka, zbog čega je bukvar lutkarstva svake godine bogatiji za nove stranice ispisane rečima lutaka iz celog sveta.

Na festivalu učestvuju pozorišta iz: Velike Britanije, Gruzije, Estonije, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Uloge tumače Nataša Ristić, Jelena Đorđević, Davorin Dinić i Mladen Milojković. Premijera je održana 29. maja 2015. godine. Do sada je „Zlatokosa“ učestvovala na međunarodnom festivalu u Banja Luci, na kom je osvojila specijalnu nagradu za promovisanje ideje o ljudskoj slobodi.

Pozorište lutaka Niš nastupa u utorak, 17. maja u 18.00 sati i u sredu, 18. maja u 10.00 i 11.00 sati. Na molbu organizatora festivala, dogovoreno je i treće izvođenje zbog velikog interesovanja osnovnih škola za predstavu našeg pozorišta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com