Stari Niš

Nišlija Dragi Gadžihanac sedam decenija popravlja harmonike

Uskrs je jedan od retkih dana tokom godine kada Nišlija Dragutin Miljković nije u svojoj radnji za popravku harmonika. Iako ima 89 godina, rođen 1927, za radnim stolom u radnji je svakodnevno i to od jutra do mraka, jer kako kaže, mušterija je puno i potrebno je svima što pre izaći u susret.

U njegovu malu radnju u Pasterovoj ulici u Nišu, harmonike stižu bukvalno iz čitavog sveta – iz Australije, Kanade, Nemačke, Švedske, Danske… Mnoge od njih koštaju čitavo malo bogatstvo, ali su zbog kvara beskorisne sve dok ne prodju kroz ruke “Dragog Gadžihanca” – kako Miljkovića zovu poznanici i prijatelji.

Miljković kaže da majstora za harmoniku ima u skoro svakom gradu, ali da mnogi ljudi i dalje traže da im baš on popravi instrument jer veruju da može da to učini bolje od drugih.

“Pored višegodišnjeg iskustva, u radu mi mnogo pomaže i to što sam i sam godinama uspešno svirao harmoniku. Objavio sam i nekoliko ploča, a maltene nije bilo veselja u ovom i u mom rodnom Zaplanju na koje me nisu pozivali da sviram”, objašnjava Miljković.

Njegovo druženje sa harmonikom započelo je 1941. godine, kada su mu je kupili otac i stric.

“Voleo sam da sviram, ali se ta harmonika stalno kvarila. Bio sam primoran da je sam popravljam i dosta sam naučio”, seća se Miljković.

Tokom učešća u radnoj akciji na izgradnji Novog Beograda 1949. godine, svirao je uživo u programu Radio Beograda, a u radnji za popravku muzičkih instrumenata upoznao majstora Josifa Mitića iz Leskovca.

“Sa Mitićem sam 1952. godine na Obilićevom vencu otvorio prvu radnju za popravku harmonika. Do danas ta radnja nikada nije prestajala da radi, kao ni ja, mada sam od 1977. godine u penziji”, kaže Miljković.

Opširnije na B92.net

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com