Društvo

100 GODINA OD PROBOJA SOLUNSKOG FRONTA: “Čas istorije sa Medijanom”

Izuzetno važan datum u istoriji srpskog naroda proboj Solunskog fronta, obeležiće i Gradska opština Medijana. Ovaj veliki jubilej 100 godina od odlučujućeg događaja za slom centralnih sila u Prvom svetskom ratu zaslužuje veliku pažnju. Ako ne čuvamo svoju prošlost, ne možemo da imamo dobru budućnost, poručuju iz opštine Medijana.

Prošlo je tačno 100 godina od 15. septembra 1918. godine kada je probijen Solunski front.

“Ovo je izuzetno važan datum za istoriju srpskog naroda i zato je opština Medijana odlučila da zajedno sa Društvom za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Beograda, Narodnim pozorištem i Studentskim kulturnim centrom u Nišu i  nizom aktivnosti obeleži stogodišnjicu proboja”, rekao je predsednik Nebojša Kocić.

Solunski front u Prvom svetskom ratu je nastao kao pokušaj Saveznika da pomognu Kraljevini Srbiji u jesen 1915. protiv združenog napada Nemačkog carstva, Austrougarske i Kraljevine Bugarske. Ekspedicija je došla prekasno i u nedovoljnom broju da spreči pad Srbije, a ekspedicija je bila otežana unutrašnjom političkom krizom u Grčkoj.

Na kraju je stvoren stabilan front, koji se prostirao od albanske obale do reke Strume, u kom su se međunarodne savezničke snage borile sa Centralnim silama. Solunski front je ostao prilično stabilan, uprkos lokalnim akcijama, sve do velike savezničke ofanzive 15. septembra 1918, koja je rezultovala kapitulacijom Bugarske i oslobođenjem Srbije.

Poginuli vojnici na frontu su sahranjeni u sklopu srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku u Solunu i ostalim srpskim vojnim grobljima u Makedoniji.

Program obeležavanja proboja Solunskog fronta, petak, 14. septembra 2018. godine

  • 12.00-13.00- Prijem za delegaciju Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine iz Beograda – kabinet predsednika opštine.
  • 13.00-14.00- Prijem za učenike generacije osnovnih i srednjih škola sa područja GO Medijana – Skupštinska sala GO Medijana.
  • 14.30- 15.00- Polaganje venca na reljef generalu Ogistu Šarlu Tranijeu u istoimenoj ulici u Nišu.
  • 19.00-21.00- Scensko-muzički događaj, „Čas istorije sa Medijanom“ i promocija knjige „Skoplje, pa to je daleko..Balkan 1918.“, autora Iv Žuena i Pjera Fransoa, Narodno pozorište. Događaj će blagosloviti njegovo Preosveštenstvo Vladika niški Arsenije.

Skupu će prisustvovati veliki broj zvanica iz društvenog života grada, učenici osnovnih i srednjih škola, građani, predstavnici udruženja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com